Nyheter

NOREX: Heimevernet og US National Guard planlegger for ny Norex-utveksling i 2022. Her er HV-soldater i et CH-47 Chinook transporthelikopter ved Camp Ripley under utvekslingen i 2019.

Heimevernet og US National Guard planlegger ny Norex-utveksling

Koronapandemien har satt en stopper for Norex-utveksling i 2020 og 2021. Nå planlegges det for en ny utveksling i 2022.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norex-utvekslingen, som er en utveksling mellom Heimevernet (HV) og National Guard Camp Ripley i Minnesota, USA, har pågått i snart 50 år. Aller første utveksling var i 1974.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norex-utvekslingen går ut på at soldater fra HV og HV-ungdom reiser til Camp Ripley i Minnesota, USA for å lære hvordan amerikanerne opererer og å bruke amerikansk utstyr, samtidig som "HV-soldater" fra US National Guard reiser til Norge for å lære å overleve i norsk natur.

Avlyst

Siste utveksling var i februar 2019. Bare få uker før utvekslingen i 2020, traff koronapandemien og utvekslingen ble avlyst.

– Koronasituasjonen gjorde at utvekslingen i 2021 også ble avlyst. Men nå planlegger vi for at det blir en utveksling i 2022, sier kommunikasjonsspesialist i Heimevernet Jonny Karlsen.

Karlsen opplyser om at utvekslingen vil bestå av omtrent 100 HV-soldater fra de ulike innsatsstyrkene og HV-ungdom, i tillegg til en stab.

Les også: For første gang siden 2003 skal USA forhåndslagre feltsykehus i Norge

PLANLEGGING: Representanter fra Heimevernsstaben i HV-16 og 17 er i Minnesota for å planlegge neste års utveksling.

– Staben er i år fra Finnmark Heimeverndistrikt HV-17. Hvem staben består av går på rundgang mellom de forskjellige HV-distriktene fra år til år.

De 100 norske HV-soldatene reiser over til Camp Ripley i Minnesota, mens 100 «HV-soldater» fra US National Guard kommer til Norge.

– For første gang skal utvekslingen i Norge være i regi av Nord-Hålogaland heimeverndistrikt, HV-16 og foregå i Harstad-regionen med base fra Trondenes leir. Tidligere har dette skjedd i regi av Trøndelag heimevernsdistrikt, HV-12, sier Karlsen.

Les også: Veteraner med PTSD inviteres til norsk MDMA-studie

Planlegging

Representanter fra Heimevernsstaben befinner seg for tiden i Minnesota for å planlegge utvekslingen for 2022. Om få dager kommer representanter fra US National Guard til Harstad for å planlegge den norske delen av utvekslingen.

MINNESOTA: Den norske kontingenten trente på førstehjelp sammen med amerikanske soldater under forrige Norex-utveksling i 2019.

I 2019 lærte HV-soldater og HV-ungdom blant annet om førstehjelp ved bruk av amerikanske metoder og utstyr. I tillegg fikk innsatsstyrkene fra HV testet flere amerikanske våpen.

Utvekslingen har pågått siden 1974, og er det aller lengste pågående militære utvekslingen USA har hatt med en annen nasjon.

Les også: 100 år med grensevakt mot Russland

Powered by Labrador CMS