Nyheter

KVIKKSØLV: Undersøkelsen viste høyt innhold av kvikksølv i brosme.

Anbefaler fiskeforbud ved dumpefelt for ammunisjon

I en ny rapport skriver Forsvarets forskningsinstitutt at fisk og skalldyr ved dumpefelt kan være forurenset med ammunisjonsrelaterte kjemikalier.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere steder langs norskekysten ligger rester etter ammunisjon og sprengstoff som er dumpet opp gjennom årene. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har undersøkt om metaller og kjemiske forbindelser fra ammunisjonen kan ha forurenset fisk og skalldyr.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I rapporten «Påvirkes fisk og skalldyr av dumpet ammunisjon? – en undersøkelse i fire dumpefelt for krigsetterlatenskaper» anbefaler FFI at det innføres fiskeforbud i og rundt dumpefeltene.

– I utgangspunktet tenker jeg at det er greit å spise fisk og skalldyr fra disse områdene, men det er usikkerhet over tid. Ammunisjonen vil korrodere mer og det kan bli mere forurensning over tid, sier Arnt Johnsen, forfatter av rapporten, til Forsvarets forum.

Nitroglyserin

FFI har undersøkt flere arter for kobber, bly, sink, kvikksølv, kadmium, arsen og forskjellige eksplosiver. I flere arter er det funnet bly og eksplosiver som sannsynligvis stammer fra den dumpede ammunisjonen.

Les også: Fra marinekriger til makrellstørjejeger

Flere fiskearter hadde høyt innhold av kvikksølv, men ikke høyere enn hva som er vanlig ellers langs norskekysten. Det er derfor lite trolig at kvikksølvet kommer fra den ammunisjonen.

Ved et av dumpefeltene fant FFI høye forekomster av nitroglyserin i brunkjøttet i trollkrabber, mens det er mindre i klokjøttet til krabbene.

Eksplosiver i garnet

Det er først og fremst faren for udetonerte eksplosiver som gjør at FFI anbefaler fiskeforbud.

«FFI anbefaler at det opprettes forbudssoner for fiske i og rundt dumpefelt for ammunisjon. Først og fremst av hensyn til sikkerhet, fordi ammunisjon kan havne i fiskeredskaper og forårsake en detonasjon med påfølgende skade på menneske og materiell, men også av hensyn til at fisk og skalldyr kan være forurenset med ammunisjonsrelaterte forbindelser», står det i rapporten.

– Det dukker opp i ammunisjon i fiskeredskaper fra tid til annen, sier Johnsen.

Les også: Mener Norge bryter Svalbard-traktaten

Mange av dumpefeltene stammer fra andre verdenskrig, men Forsvaret dumpet ammunisjon i havet og i innsjøer helt frem til slutten av 1960-tallet. Det er 29 dumpefelt langs kysten. FFI har undersøkt fisk og skalldyr fra fire av dem: Malangen, Skjerstadfjorden, Botnfjorden/Leirfjorden og Øygarden dumpefelt.

Nå er det ett dumpefelt i Skagerrak med fiskeforbud, der det har vært dumpet kjemiske våpen.

Powered by Labrador CMS