Morgendrillen

Arne Kristian Sørnes i Kabul, Afghanistan.

Like over gaten ligger en moske med imponerende høytalere i minareten - det er som oftest forsvarsattacheens vekkerklokke i Kabul

Ellers er det fredssamtalene mellom den afghanske republikkens forhandlingsteam og Taliban som er det største temaet om dagen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Arne Kristian Sørnes

Alder: 48 år

Yrke: Kommandør og Forsvarsattache/Militærrådgiver

Sted: Kgl. Norsk Ambassade, Kabul, Afghanistan

1. Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

Klokken ringer 0720, da hender det ofte at jeg våken allerede på grunn en moske som ligger like over gaten med noen imponerende høyttalere i Minareten (morgenbønnen start i disse dager like over klokken 0500).

2. Hva er det første du gjør?

Før morgenstellet sjekkes jobbmobilen om det er kommet inn noe viktig. Deretter er det på med dagens antrekk, som enten er Tjenesteantrekk med all attachepynten på, Lett felt, eller sivil dress – alt etter hva som står på timeplanen.

3. Når starter arbeidet?

Er på kontoret fra ca 0800, de første møtene starter normalt 0900.

4. Pensko eller feltstøvler?

Ja takk, begge deler - Jeg trives egentlig like godt i Lett felt som i Tjenesteantrekk.

Arne Kristian Sørnes i Kabul, Afghanistan. På veggen bak står det «Kvinner bringer fred og sikkerhet»

5. Pumpe jern eller løpe maraton?

Det går mest i utholdenhetstrening som svømming, sykling og løping. Triatlon er en super konkurranseform med god variasjon i treningen – blir man lei av den ene treningsformen kan man alltids prioritere de to andre for en periode. Jeg fascineres av alle faktorene som spiller inn og som påvirker prestasjonen under konkurranse. En ting er å trene godt innenfor alle tre forskjellige grenene, en annen er avhengigheten av at utstyret som benyttes i hver av grenene må være tilpasset og i orden, og sist så er det jo alltid litt interessant de gangene man kommer gispende inn i skiftesonene med terskelpuls, da bør man ha drillet skifterutinene på forhånd. Jeg ser forøvrig frem til at temperaturen i basseng vårt her ved ambassaden kryper opp til i alle fall tosifret.

6. Beste triks for velferd på øvelse

Svart kaffe og Vestlandslefse kan ikke overvurderes nok.

7. Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

Allierte spesialstyrker som endte opp med frostskader og nødevakuering i indre Troms; for disse var det ingen kultur for å kunne rapporter inn til sine overordnede om at forholdene de stod overfor ute i felt var uhåndterbare (dels grunnet manglende kunnskap og erfaring, og dels grunnet mangelfullt utstyr) – En slik ukultur må vi aldri ende opp med.

8. Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

Med min kone Hilde og mine to bonusbarn Thea og Håvard, fordi jeg gjennom jobben er mye borte fra hjemmet og vil benytte denne anledning til et herlig måltid sammen, gjerne i båten ute i skjærgården på Nordmøre.

9. Smartklokke – yay or nay?

Både og. Jeg bruker en Garmin til hverdags og trening, men slike klokker passer seg ikke til Tjenesteantrekk eller sivil dress, da er det mekanisk armbåndsur fra Sveits som gjelder. La meg i denne sammenhengen sitere ett av tidligere TV2-sjef Kåre Valebrokk sine mange klassiske gullkorn; «Å bli funnet død med et quartz-ur på armen, er verre enn å bli funnet død med skittent undertøy».

10. Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

Ved den norske ambassaden i Kabul er det naturlig nok fredssamtalene mellom den afghanske republikkens forhandlingsteam og Taliban som er det største temaet om dagen. Min hovedoppgave som forsvarsattache er å være militærrådgiver for ambassadøren, og bistå han og ambassaden generelt militærfaglig. Vi ved ambassaden jobber tett opp mot veldig mange aktører her i Afghanistan, og vi bidrar til våre departementer hjemme med den forståelsen vi sitter med lokalt. Hva gjelder fremtiden for norsk styrkebidrag her i Afghanistan, er det mange dilemmaer Norge og NATO står overfor, men først og fremst vil USA sin Afghanistan-tilnærming være retningsgivende – det samme vil en evt. politisk løsning i Afghanistan være.

For Forsvaret generelt handler det alltid om å tilpasse seg de rådende sikkerhetsutfordringene landet vårt står overfor. Vi ønsker oss selvsagt økte mengder vedr. både personell og materiell, men like viktig er å sørge for at man utnytter det forsvaret består av i dag maksimalt. Mitt inntrykk er at dette har hovedfokuset hjemme og at det jobbes målrettet med dette på alle nivåer.

Powered by Labrador CMS