Nyheter

FØRSTE STIKK: Her mottar troppssersjant Aleksander Stabell den første vaksinen som ble donert av den canadiske styrken i Latvia.

Norske soldater i Litauen fikk vaksiner av Canada

Troppssersjant Aleksander Stabell måtte spørre en canadisk bataljonslege om de hadde vaksiner til overs. – Trist at vi måtte gjøre det på denne måten, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg så på Facebook at Canada hadde stått for vaksinering av alle nasjonene som deltar i operasjonen Enhanced Forward Presence (EFP) i Latvia. Jeg tok kontakt og fikk nummeret til den canadiske bataljonslegen. Jeg forklarte situasjonen og spurte om de hadde vaksiner til overs, sier Aleksander Tobias Stabell som er troppssersjant i Stormtropp 1 i EPF Litauen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En uke etter at han først tok kontakt med bataljonslegen, ankom vaksinedosene til leiren hvor de norske soldatene er stasjonert. De ble sendt fra nabolandet Latvia hvor den canadiske styrken holder til.

VG omtalte saken først.

– Alle de norske soldatene ble vaksinert på torsdag, sier Stabell.

– Hva tenker du om å møtte gå til en alliert nasjon for å be om vaksiner?

– Det er jo litt trist at man ikke blir prioritert og ikke får det hjemmefra. Jeg måtte hoppe over tjenestevei, og vet at dette ikke er riktig måte å gjøre det på. Men jeg følte jeg måtte gå til det skrittet for å få vaksinert soldatene, sier han.

Les mer: Den norske styrken i Irak er vaksinert av amerikanerne

OVERLEVERING: Her får det norske styrkebidraget levert vaksinene. Fra venstre: kaptein Erik Palerud (styrkesjef), major Stacey (canadisk lege), Aleksander Stabel (troppsersjant Stormtroppen), major Stephan Dormagen (norsk lege)

Karantene i leir

EFP består av fire multinasjonale bataljonsstridsgrupper som holder til i Latvia, Litauen, Estland og Polen. Det norske bidraget inngår i en tyskledet multinasjonal bataljonstridsgruppe i Litauen. Ifølge Forsvarets nettsider er det snakk om 140 norske soldater.

Styrken som Norge inngår i, holder til i en garnison i Rukla, omtrent ni mil utenfor hovedstaden Vilnius. Litauen fortsatt er definert som et «rødt» land med høy smitte. Det har vært flere tilfeller av koronasmitte i garnisonen. De norske soldatene har sittet innestengt på kasernene på grunn av smitteutbrudd i den multinasjonale styrken

I et meningsinnlegg tidligere denne uken etterlyste Stabell vaksiner til de norske soldatene. Mangelen på dette har hatt store konsekvenser for oppdraget, mener han.

– Vi er inndelt i kohorter i etasjene vi bor på. Jeg har ikke engang hilst på alle de norske soldatene jeg tjenestegjør sammen med. Vi har dessuten svært begrenset samarbeid med andre nasjoner. Vi kan ikke bare gå bort til de tyske stridsvognmannskapene og utveksle erfaringer med dem, sier Stabell.

– Vi er her for å bygge interoperabilitet og vise at vi er sterke sammen, men den dimensjonen mangler slik situasjonen er i dag. Vi har hatt utbrudd som har gjort at trening og øving må kuttes og vi har sittet i karantene i opptil ti dager om gangen.

Les også: FOH bekrefter: Smitte blant norske soldater i Litauen

Oppfordret til å motta vaksiner gjennom styrkebidraget

– Forsvaret har motivert de norske styrkene i utlandet til å se på mulighetene for å motta vaksiner gjennom styrkebidraget, sier Ivar Moen som er talsperson ved Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH).

Han sier at FOH har en god dialog med styrkebidraget i Litauen og er kjent med situasjonen.

– Vi har også dialog med sentrale helsemyndigheter, hvor vi har sendt våre innspill. Men det er nasjonale helsemyndigheter som legger prioriteringene, og i den prioriteringen har så langt ikke styrkebidraget i EFP nådd opp, sier han.

FØRSTE DOSE: Vaksinen gjøres klar av oversersjant Sara Aasdal, som er styrkens sykepleier.

Strenge retningslinjer

Aleksander Stabell forteller at det fortsatt er uklart når det eventuelt blir større bevegelsesfrihet i leiren, nå som de er vaksinert. Selv om de norske soldatene har fått sin første vaksinedose, er det fortsatt uklart hva som skjer med dose nummer to, ettersom flere av vaksinene er i ferd med å gå ut på dato.

– Akkurat nå er retningslinjene ganske strenge siden vi ikke har blitt vaksinert før nå. Det blir opp til den tyske bataljonsledelsen å bestemme om det blir lettelser, forteller han.

Soldatene skal returnere til Norge i august, hvor de må inn på karantenehotell. Men nå som de har fått første dose slipper de sannsynligvis unna med tre dagers karantene mot 10 for uvaksinerte.

– Jeg er utrolig fornøyd med at canadieren var positive til å gi fra seg vaksiner. Når vi ikke har fått det hjemmefra, er det fint at man kan gå til «naboen» som klarer å fikse det uten problemer på en uke.

Powered by Labrador CMS